Журналистите от китайския сайт Sohu в материала си коментираха ситуацията със зачестилите прихващания на чуждестранни самолети около въздушното пространство на Русия.

Кореспондентите на китайския ресурс посочват, че в началото на юни в Балтийско море са приключили воените учения на НАТО, в които са участвали 18 страни. В рамките на тренировъчните учения са били задействани над 50 военни кораби, няколко десетки самолети и вертолети, а също 8.5 хиляди военни.

Военните експерти са на едно мнение че подобни крупни сили са били привлечени в маневрите, за да се «покажат мускули» пред Русия.

Според китайските журналисти, САЩ не просто така са избрали Балтийско море за военните си мероприятия. Такива маневри на алианса в непосредствена близост до Петербург «би трябвало да вбесят Москва», се казва в статията.

Отбелязва се, че по време на маневрите американските военни няколко пъти са изпращали своите изтребители към руските граници. Специално внимание заслужава инцидентът с В-52Н, който по време на маневрата си едва не навлезе във въздушното пространство на Русия.

«За прихващане бе изпратен изтребителят Су-27, който след сближаване с американския самолит показа серия впечатляващи трикове», пише изданието.

Споделяйки в какво се превърнал опитът на Щатите да «сплашат» Русия, журналистите отбелязват, че на остарелия В-52Н дори му отказал двигателят.

Разваленият бомбардировач отлетял обратно в британската авиобаза Милделхол (RAF Mildenhall), отбелязва Sohu.

Провокацията на американската страна срещу Русия едва не се превърнала в мащабна трагедия, резюмира авторът на материала.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;