Ако до неотдавна руският лидер Владимир Путин лансираше консерватизма само вътре в страната, то ситуацията кардинално се промени в рамките на срещата на G20 в Япония.

Това се казва в публикацията на френското издание «Les Echos».

Според автора, фактът, че Путин открито подложи на критика западните идеи на прогресивизма, вкара в шок всички.

Но не по-маловажно стана това, че консервативната идеология се споделя и от други лидери.

В интервюто на Путин преди G20 той нарече либералните принципи на Запада архаични, а по-късно подчерта, че идеите на ЛГБТ се натрапват в обществото, което категорично ги отрича.

Подобни гръмки изявления не останаха незабелязани от световните лидери, реакцията не закъсня. С негодувание председателят на Европейския съюз Доналд Туск каза, че «остарял е авторитаризмът и култът към личността». Президентът на Франция Еманюел Макрон увери, че либералните демокрации все още са качествени идеи на фона на глобалната дестабилизация.

Путин бе подкрепен от американския си колега Доналд Тръмп, който каза, че «разбира случващото се», дори нарече «печална» ситуацията в Лос Анджелис и Сан Франциско, където управляват привържениците на прогресивизма.

Авторът припомня, че в началото на 2000 г. Путин подкрепял либерализма, но ситуацията се променила, когато Западът започнал да засилва натиска върху Русия. С тази си позиция, както счита независимият аналитик Владимир Фролов, чийто думи се цитират в статията, Путин поставил началото на «кръстоносен поход» срещу западния прогресивизъм, обединявайки около Русия консервативните сили в света.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;