«Кандидатът от Осака», както медиите веднага кръстиха Франс Тимерманс — водещият кандидат на лявоцентристкия блок в ЕС за наследник на Жан-Клод Юнкер, се сблъска с остра съпротива от лидери на страни предимно от Централна и Югоизточна Европа, включително България, които не са съгласни социалист — и то именно Тимерманс — да оглави Европейската комисия.

Бунтът срещу договореност на няколко западноевропейски държави е започнал от предварителното заседание на Европейската народна партия и може да парализира поредния опит да започне запълването на водещите постове на ЕС.

Вече се появиха спекулации, че не е изключено да бъде насрочена още една извънредна среща на Европейския съвет — този път на 15 юли.

Малко преди да се съберат лидерите на 28-те страни от ЕС на извънредна среща в Брюксел, «Ройтерс» и няколко други медии съобщиха, че зам.-председателят на Еврокомисията Тимерманс е фаворит да я оглави.

Това се е изяснило след разговори между ръководителите на Франция, Германия, Холандия и Испания на форума на върха на Г-20 в Осака в петък и събота.

В 22 часа българско време — доста след протоколния час за започване на разговорите, кореспондентът на «Шпигел» в Брюксел Петер Мюлер съобщи, че срещата още не е започнала и че ръководителите на ЕНП и на групата на консерваторите продължават да искат разясняване на ситуацията.

При пристигането си в белгийската столица френският президент Еманюел Макрон каза пред журналисти, че очаква тази вечер да станат известни 3 номинации.

Германският канцлер Ангела Меркел бе по-сдържана и предположи, че дебатът ще е труден. За съпротива срещу избора на Тимерманс, по-силна от очакваното, се разбра още от продължилата по-дълго от обичайното предварителна среща на правителствените лидери в ЕС от ЕНП.

Според брюкселския кореспондент на сп.»Шпигел» час по-късно вече е било ясно, че може би се колебаят и лидери, с които Меркел се е договорила часове по-рано в Осака.

Съпротивата от Централна Европа е особено силна, а в Унгария е направо яростна — проправителствените медии отразяват договорката от Осака със заглавия като «Сорос ще има чрез Тимерманс неограничен контрол над ЕС».

В същото време никой от района не предлага свой фаворит. Съпротивата от Централна Европа е особено силна, а в Унгария е направо яростна — проправителствените медии отразяват договорката от Осака със заглавия като «Сорос ще има чрез Тимерманс неограничен контрол над ЕС».

В същото време никой от района не предлага свой фаворит.

«Като ЕНП не се съгласихме с пакета, който е бил договорен в Осака. Мисля, че е честно да се каже, че от позицията на ЕНП има доста опозиция срещу предложението от Осака.

Мнозинството премиери от ЕНП не вярват, че трябва толкова лесно и без битка да отстъпваме председателския пост на Еврокомисията», заяви ирландският министър-председател Лео Варадкар…» — в. «Дневник».

Тагове: ; ; ; ; ;