Основният знак от срещата на лидерите на САЩ и КНДР Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в демилитаризираната зона е, че диалогът между Вашингтон и Пхенян се подновява. Това заяви пред БНР международният анализатор Мартин Табаков.

Нещо повече – ще се подновят и контактите между работните групи на двете страни, а това означава възобновяване на разговора, което води до деескалация на напрежението и до по-малко ракетни опити от страна на Северна Корея, коментира той в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

„Стратегията на американския президент е да разиграва две карти – антагонистично настроени една спрямо друга. Или да излъчва агресивни послания, или да се опитва да постигне сделка посредством диалог“.

Според експерта Тръмп обича да инвестира в личния контакт и това разбира се дава по-скоро положителни резултати в случая с КНДР.

„За американската страна е много важно да има пряк контакт със Северна Корея, а не да разчита на посредници, които са или Южна Корея, или Китай. А ние знаем, че когато говорим за ситуацията на Корейския полуостров, основният фактор, който има отношение към процесите там, особено към Севера, е Китай. А само по себе си това не работи в полза на Вашингтон.

Тагове: ; ; ; ; ;