Финалистът в надпреварата за поста премиер на Великобритания Борис Джонсън заяви, че Британия ще докаже на президента на Русия Владимир Путин ценностите на либерализма чрез своето излизане от ЕС в установените срокове.
Това той написа в своя статия с името «Напускайки ЕС на 31 октомври, ние ще докажем на Путин, че той не е прав», която бе публикувана в The Telegraph.
«Ако ние отново претърпим неуспех, особено ако със същото това ние увеличим вероятността ЕС да поиска провеждането на нов референдум още преди да сме изпълнили своите ангажименти по първия, то ние ще направим демокрацията за посмешище…
Ако ние искаме да подкрепим либералните ценности, то ние трябва да осъществим брекзита до 31 октомври. И ние ще направим това», цитира статията ТАСС.
Както посочва агенцията, Джонс е посочил, че болшинството британци са гласували за излизането от ЕС точно, защото съюзът «e започнал сериозно да подрива основополагащата черта на либералната демокрация», която, според него, е правото на хората по време на избори да отстранят от власт тези, които приемат законите.
Под това той разбира централизацията на властта в Брюксел.
В своя материали екс-главата на МВнР на Великобритания също специално подчертава, че именно либерализмът обезпечава на западните държави «процъфтяване на такова ниво, което дори не могат да си представят предишните поколения».
По-рано в интервю за Financial Times Путин заяви, че, според него, така наречената либерална идея е отживелица.
Дадената позиция вече коментира главата на Европейския съвет Доналд Туск.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;