Доналд Тръмп се ръкува през границата с водача на Северна Корея Ким Чен-ун и прекрачи демаркационната линия, с което стана първият действащ президент на САЩ, стъпил на севернокорейска територия, предадоха световните агенции.


В миналото в КНДР са пребивавали двама бивши американски президенти — Джими Картър през 1994 и 2010 г. и Бил Клинтън през 2009 г.


Тръмп каза на събеседника си, че за него е голяма чест да бъде на това място.

«Горд съм, че стъпих в Северна Корея отвъд линията», обяви той и добави, че се чувства прекрасно.

Чрез преводач Ким Чен-ун поздрави Тръмп, че е прекрачил демаркационната линия, което нарече «смел и решителен акт», който «означава, че искаме да сложим край на неприятното минало».

Ким Чен-ун премина линията и стъпи на южнокорейска територия и тогава президентът на САЩ каза, че ще го покани в Белия дом. 

Тази трета среща на Тръмп и Ким стана пред обективите на телевизионни камери и предавана на живо по американски новинарски канали.

Засега няма признаци за пробив в замрелите преговори за ядрено разоръжаване на Северна Корея, отбеляза АП. Според ТАСС двамата лидери са започнали преговори в т.нар. Дом на свободата от южната страна на границата.

Източник: Сеул

Тагове: ; ; ; ;