29 юни 2019-Нюз Фронт.

«Новият началник на Генералния щаб на Украйна, назначен от Зеленски, потвърди, че Порошенко е организирал провокация срещу Русия в Керченския проток. Това означава, че Украйна е си признала извършването на това пълно безобразие»- коментира президентът на Русия Владимир Путин.

 

Напомняме, че сутринта на 25 ноември 2018 година Граничната Управление на Федералната служба за сигурност на Руската Федерация в Република Крим съобщи за украински кораби пресичащи руската държана граница и тяхното движение към Керченския проток.

Корабите се опитват да минат без предупреждение, извършвайки опасни маневри и не се подчиняват на законните искания от страна руските служители.
В резултат на извършените опасни маневри и нарушаването на държавна граница, украинските кораби и екипажите им са задържани.
И именно тук ЕС намира прекрасен повод да обвини Русия за украинската провокация и да наложи нови санкции.

Преминаването на украински кораби през Керченския проток не е въпрос на съотношението на силите или на присъствието на НАТО в Черноморския регион, а изключотелно проблем на спазване от украинската страна, следвайки установените процедури, които й са добре познати и успешно използвани до ноември 2018 година. 
Опитите на Украйна да заобиколи тези процедури носи риск от военен конфликт между Украйна и Руската Федерация, в който може да бъде замесен и НАТО ”, -се казва ясно в текстта на заявлението на Съвета на Федерацията.

 

„Подкрепата на НАТО за Грузия по време на трагичните събития от август 2008 година и сега за Украйна, включително на 25 ноември 2018 година по време на незаконното преминаване на държавната граница на Руската Федерация от украинските военноморски сили в района на Керченския проток, насърчава ръководството на тези две страни да предприемат нови авантюри,уверени в безнаказаността си ”,- се казва в документа.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;