29 юни 2019-Нюз Фронт.

Грузия трябва първо да се извини на Русия и на световната общност за «анти-руската истерия», а след това да даде «железни гаранции» за сигурност на руските туристи. Докато това не бъде направено, си струва да се въздържаме от пътуване до тази страна.

 


Това съобщи в интервю за Федералната информационна агенция председателят на Комитета на Държавната Дума по обществени сдружения и религиозни организации Сергей Гаврилов.
По този начин, парламентаристът коментира изявлението на заместник-министъра на външните работи на Грузия Александър Хвитисиашвили, който, в интервю заРИА Новости , отказа да даде правни гаранции за сигурност на руснаците в Грузия, позовавайки се на факта, че те вече съществуват.

«Сега Грузия, чрез усилията на някои фигури, смаза собствената си репутация пред световната общност», отговори емоционално събеседникът на ФАН.

Според него гласуването за възстановяване на Русия в ПАСЕ, когато два пъти повече е гласувано за Русия, се дължи до голяма степен на скандала, организиран в Грузия по време на Международната православна асамблея.

 

Става дума за връщане на ситуацията в Грузия в нерусофобско състояние. След като това се случи, ще ни даде повод да се замислим за преразглеждане на приетото решение. Но за сега, ситуацията има тенденцията да се влошава»,-  така коментира Дмитрий Песков кога ще бъде отменено решението за спирането на полети до Грузия.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по време на среща с лидерите на руските регионални организации с нестопанска цел, че Грузия, заедно с Украйна, е станала поредния пример за печалните последствия от намесата на западните сили.

Напомняме, че на 21 юни президентът на Русия подписа указ, с който се забранява на руските авиокомпании да извършват въздушен превоз на граждани от Русия до Грузия от 8 юли.

На туроператорите и агентите се препоръчва да не продават ваучери.Правителството е инструктирано да осигури връщането на руснаците в родината им.
Това беше направено във връзка с многобройните протести, обхванали грузинската столица, чиито участници изразиха негативно и агресивно отношение към Русия.
По-късно в Грузия заявиха, че са готови да осигурят специални условия за руските туристи, но техният интерес към страната вече е паднал само няколко дни след обявяването на забраната.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;