Италианската полиция арестува рано тази сутрин германката Карола Ракете, капитан на кораба, спасяващ мигранти в Средиземно море «Сий-уоч 3»,  след като акостира в порт Лампедуза, предаде Ройтерс, съобщи БТА.


Корабът на германската благотворителна организация «Сий-уоч», който плава под холандски флаг, оставаше в открито море повече от две седмици с 40 спасени африканци на борда. След като изчака в международни води за покана от Италия или някоя друга страна от ЕС да приеме кораба, капитан Карола Ракете реши да отплава към италианския остров Лампедуза, но беше блокирана от кораби на италианските държавни органи.

Обаче около 1,00 ч. по Гринуич тази нощ Ракете влезе в пристанището, където корабът хвърли котва, посрещнат от засилено полицейско присъствие. Телевизионни кадри показаха как митническа полиция сваля Ракете от борда на кораба и я отвежда. Мигрантите остават на кораба.

Телевизия РАИ съобщи, че тя е арестувана за оказване на съпротива срещу боен кораб, което се наказва със затвор до 10 години.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини бе предупредил, че ще позволи Ракете да хвърли котва само след като други страни от ЕС се съгласят да приемат незабавно мигрантите, но дори тогава италианските власти ще конфискуват кораба и ще съдят капитана за помагачество на трафиканти на хора.

Премиерът Джузепе Конте каза пред репортери в Осака вчера , че три-четири европейски страни са изявили желание да се включат в преразпределянето на мигрантите.
Ракете вече е под разследване за нарушаване на засилените италиански закони срещу неправителствени спасителни кораби.

Източник: Милано

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;