Историкът и полиголог Армен Гаспарян посъветва Вилнюс да престанe да се счита за Велико Литовско княжество.

В интервю за Sputnik Литва специалистът отбеляза, че инаугарцията на новоизбрания президент на прибалтийската държава Гитанас Науседа по никакъв начин не се вписва в риториката на местните власти относно изграждането на Белоруската АЕЦ. Вилнюс се придържа към позиция, която предполага, че АЕЦ не трябва да бъде въведена в експлоатация.

Очевидно властите в Литва считат, че могат да оказват влияние върху каквито и да било процеси. Но те са забрали, че времената на Великото Литовско княжество отдавна са отминали.

Независимо от това, подобни държави умират от желание да се представят за крупни и влиятелни страни, докато в същото време са дребни и с цяла поредица фобии, заяви политологът.

«Подобни подскоци и гримаси ще има сред съседите ни постоянно. Можем да се спомним подскачанията им около Калининград в изпълнение на същата тази Литва», подчерта Гаспарян.

Припомняме, че литовските експерти нарекоха изграждането на БелАЕЦ «основен неуспех» на президента Грибускайте.

Местните специалисти твърдят, че не е възможно вече спиране реализацията на проекта.

Според тях, най-голямата «опасност» от появата на Белоруската АЕЦ се заключавала в попадането на електроенергията от БелАЕЦ в Литва.

Освен изграждането на БелАЕЦ, Литва не е съгласна и с прокарването на газопровода «Северен поток-2». Главата на МВнР на прибалтийската държава Линас Линкявичюс счита реализацията на този проект «неуважение» към основната политика на ЕС.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;