Колониалните амбиции на Обединеното Кралство се проявяват в плановете на британските военни да се задържат на територията на страните от Прибалтика с неизменното оправдание, че «Русия трябва да се сдържа».

Съответните намерения огласи министърът на отбраната на Великобритания Пени Мордонт, която пристигна в литовския пристанищен град Клайпед.

«Позицията на Великобритания е следната: да сме тук дълго», сподели тя по време на посещението си в най-крупните за последното столетие британски маневри в Прибалтика.

Тя не забрави да обвини Русия в това, че тя «става все по-категорична», посочвайки съвременното руско оръжие и засилването на армията. Мордонт увери, че в Лондон вече са прогнозирали развитието на събитията в най-близко бъдеще.

«Имаме намерение да направим повече с помощта на подобни проекти, както Обединените експедиционни сили и другите с цел повишаване на сигурността и стаблността в страните от Балтика, — заяви британският министър. — Ние коригирахме финансирането, за да обезпечим присъствието си в региона».

Обединените експедиционни сили са създадени с участието на балтийските и северноевропейските страни, а също с участието на самата Британия.

В момента те провеждат учения с участието на 3 хиляди военни и 17 кораба.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ;