Китайският президент Си Дзинпин призова държавите от БРИКС да развият икономиките си, за да бъдат по-подготвени при външни заплахи, докато засилват сътрудничеството в блока, информират руски медии. Това съобщи News.bg=

«В тази сложна среда страните членки на БРИКС трябва да засилят развитието си и възможността да отстояват на външни предизвикателства», каза той на среща на организацията в кулоарите на Г-20 в Япония.

Си отбеляза, че Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР трябва тясно да си сътрудничат и да изградят отношения на базата на взаимно доверие и честност.

Трябва да направим БРИКС по-конкурентен, да заеме по-активна роля в глобалното сътрудничество в сферата на иновациите и създаването на отворен, честен и недискриминиращ климат, добави той.

Лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР също призовават за съвместни усилия за стабилизиране на международната търговия и се обявяват срещу протекционизма. Те настояват за засилване на ролята на Световната търговска организация, информира АП.

Дзинпин разкритикува едностранните и протекционистки мерки, които рушат световния ред.

Руският лидер Владимир Путин каза от своя страна, че международната търговия страда от протекционизъм, политически мотивирани ограничения и препятствия.

Путин също подчерта необходимостта БРИКС да предприеме координиращи действия за блокиране на източниците на финансиране на терористичните организации.

Тагове: ; ; ; ; ; ;