Държавните и правителствените ръководители на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) приеха съвместна декларация след края на неформалната среща в рамките на форума на Г-20 в Осака, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.


Текстът на документа бе публикуван днес на сайта на външното министерство на Бразилия, която в момента председателства БРИКС.

    «С удовлетворение отбелязваме, че в течение на последните години страните от БРИКС бяха главна движеща сила на растежа на международната икономика, а техния общ БВП днес се равнява на близо една трета от световния», се отбелязва в документа. 

    «Ситуацията в глобалната икономика не може да не ни тревожи. Показателно е, че международната търговия престава да бъде локомотив на икономическия растеж и изпитва все по-тежкото бреме на протекционизма, на политически мотивираните ограничения и бариери», каза на срещата руският президент Владимир Путин.

    «В тези условия, както ни се струва, страните от БРИКС трябва да играят инициираща роля във формирането на по-справедлив и устойчив модел на глобално развитие», добави Путин.

«Светът се сблъсква със сложна ситуация. Въпреки че в световната икономика се наблюдава общ растеж, виждаме нарастването на нестабилността и неопределеността», заяви от своя страна по време на срещата китайският президент Си Цзинпин и добави:

«Най-големият риск е, че някои развити страни приемат едностранни и протекционистки мерки, които водят до търговски конфликти и икономическа блокада — всичко това разрушава реда в международната търговия и производствените вериги, а също така влияе върху всички общи интереси на нашите държави».

Той добави, цитиран от Ройтерс, че при подобни обстоятелства страните от БРИКС трябва «да повишат издръжливостта си и способността да се справят с външните рискове».

    «Понастоящем глобалната система за управление се сблъсква с редица проблеми. И това предизвиква всеобщо безпокойство», отбеляза Си.

Според него «страните от БРИКС трябва да защитават международния ред, основан на принципите на международното право с централна роля на ООН.

«Трябва да прилагаме съвместни усилия в борбата с едностранните ограничения и санкции», подчерта китайският президент и заключи:

«Страните от БРИКС трябва. . . да бранят ключовите ценности и принципи на Световната търговска организация.»

Източник: Осака

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;