В интервю за «Файненшъл таймс» руският президент Владимир Путин заяви, че Съединените щати са се оттеглили едностранно от Договора за противоракетна ракета и сега едностранно също са се оттеглили от Договора ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

„Въпреки че този път те решиха не просто да излязат, а да намерят причина под формата на Русия”, каза Путин.

В същото време той добави, че Договорът за съкращаване на стратегическите въоръжения START III вече е на дневен ред.

«Ние казахме, че сме готови за преговори, готови сме да продължим  споразумението между САЩ и Русия, но засега не виждаме нищо, никаква инициатива от страна на американските ни партньори — няма нищо, а през 2021 г. договорът приключва. Ако преговорите не започнат сега — край, той ще «умре», защото просто няма да има време дори за формалности «, отбеляза той.

Според него, ако и този договор престане да съществува, всъщност няма да има никакви инструменти в света, които да ограничат надпреварата в въоръжаването.

В края на май Путин внесе законопроект в Държавната дума относно спирането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие.

Руският лидер подчерта, че Русия няма да бъде въвлечена в надпреварата във въоръжаването на фона на излизането на САЩ от Договора за ракетите.

 

Тагове: ; ; ; ;