Голяма част от членовете на словашката делегация на сесията на ПАСЕ гласуваха за връщането на правата на руската делегация, само един от тях гласува против, злоупотребявайки с правомощията си при подписването на съвместния документ на шест други държави.

Това се посочва в изявлението на председателя на словашкия парламент Андрей Данко и ръководителя на словашката делегация на сесия на ПАСЕ Любош Блага.

«Болшинството от членовете на словашката делегация в ПАСЕ гласуваха на историческия вот в понеделник 24 юни, за да върнат правото на глас на руската делегация. За това гласуваха представителите на управляващите коалиционни партии Любош Блага, Павол Года и Радован Балаш. Представителят на опозиционната партия «Прогресивна Словакия» Мартин Полячик, гласува против «, съобщава РИА Новости.

Както отбелязват авторите, представителите на управляващите партии в делегацията подкрепят връщането на правото на глас на Русия.

«Много сме доволни, че благодарение на нас, Русия в понеделник получи обратно (в ПАСЕ) това, което й принадлежи», отбелязаха те.

В същото време в изявлението се подчертава, че «става дума за официалната позиция на Словашката република», а опозиционният депутат Полячик «злоупотребил с властта си», като подписал съвместното изявление на делегациите на Естония, Грузия, Латвия, Литва, Полша и Украйна, което критикува Съвета на Европа.

В резултат на това подписаният документ бил тълкуван по такъв начин, че уж Словакия е напуснала ПАСЕ «в знак на протест срещу това, че на Русия са били върнати правата й».

„В случая със Словакия това е чиста лъжа. Председателят на Националния съвет на Словакия Андрей Данко и ръководителят на постоянната национална делегация на ПАСЕ Любош Блага категорично се дистанцират от посоченото по-горе изявление (на няколко страни, бел.ред.), което е в пряко противоречие с позицията на Словакия ”, посочиха авторите.

На поредното заседание на словашкия парламент на депутатите ще бъде предложено да изключат Полячик от членовете на постоянната делегация на републиката в ПАСЕ, отбелязаха те.

 

Тагове: ; ;