Вицепремиерът и вътрешен министър на Италия Матео Салвини заяви вчера пред журналисти, че не е изключено издигането на «физическа преграда» на североизточната италианска граница за предотвратяване на миграционния поток, предаде агенция АНСА, цитирана от ТАСС. Това съобщи БТА.

«Миграционният поток по «балканския маршрут» се активизира. От месец юли ще поставим патрули по границата заедно със Словения. Но ако миграционният поток не бъде пресечен, в краен случай не изключваме строителството на физически бариери, както направиха в някои европейски държави», цитира АНСА думите на Салвини.

По миграционния въпрос позицията на Салвини съвпада с подхода на унгарския премиер Виктор Орбан, който прибегна до изграждане на стена за пресичане на миграционния поток. В Италия по нареждане на Салвини е забранено влизането в пристанища на плавателни съдове със спасени в Средиземно море мигранти на борда.

Един от тези кораби, с 42 мигранти, наруши вчера забраната и реши да влезе в италиански териториални води при остров Лампедуза.

По-рано съобщихме, че Европейският съд по правата за човека (ЕСПЧ) отхвърли иска на екипажа на германския хуманитарен кораб «Сий-уоч 3», който е в Средиземно море от 14 дни с десетки спасени мигранти, да акостира в Италия, се казва в съобщения на съда, цитирано от ТАСС. Това съобщи БТА.


В решението на съда в Страсбург се казва, че той е решил да не задължава италианското правителство да приеме намиращите се на борда на хуманитарния кораб мигранти, тъй като то вече е разрешило на най-уязвимите пътници, включително бременни жени и деца, а също и на един от мигрантите, който се е чувствал зле, да слязат на италианския бряг.

В решението си ЕСПЧ изразява надежда, че италианските власти ще продължат да оказват цялата необходима помощ на онези лица на борда на «Сий-уоч 3», които са в уязвимо положение поради възраст или здравословно състояние.

На 12 юни корабът спаси 53 души край бреговете на Либия. Оттогава италианските власти са разрешили 11 от спасените мигранти да слязат на сушата по медицински или хуманитарни причини, но отказват да приемат останалите.

«Ще вляза в италиански води и ще доведа (мигрантите) в безопасност на Лампедуза», заяви пред в. «Република» капитанът Карола Ракете, имайки предвид италианския остров, където са довеждани много бедстващи мигранти.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини обаче заяви, че хуманитарната организация «Сий уоч» би трябвало да ги отведе в Холандия, тъй като корабът й плава под холандски флаг, или в Германия.

    «Каквото и да е решението (на ЕСПЧ), моята позиция няма да се промени», каза той. «Що се отнася до мен, («Сий-уоч 3″) може да остане в морето до Коледа или Нова година, но няма да пристигне в Италия», подчерта Салвини.

Ако наруши нарежданията на италианските власти, корабът подлежи на глоба от 10 до 50 хиляди евро.

Източник: Париж

Тагове: ; ; ; ;