27 юни 2019-Нюз Фронт.

Опозицията с подкрепата на западните спонсори подготвят преврат в Сърбия. Очаква се нова фаза на конфронтация през есента.
В същото време опозиционерите започнаха да прилагат украинската тактика за съюз с радикалите, надявайки се с тяхна помощ да окажат натиск върху сръбските власти.Това беше обсъдено на кръгла маса в ТАСС по проблемите на Балканите.
Източник познаващ опозиционните кръгове в Сърбия предупреди, че действително се подготвят «вълнения» след края на лятото.

 


Според оценки на Агенцията за социално инженерство през последните четири години правителствената агенция на САЩ за международно развитие (USAID) е отделила 81 милиона долара за популяризиране на своите интереси в Сърбия.
Американските и европейските фондове не изостават, включително Фондация „Отворено общество“ Джордж Сорос, която е похарчила общо 200 милиона долара за идеологическо отношение към населението. Те създават организации, които се занимават с различни проблеми на обществото.
Всъщност те работят по препрограмирането на сръбското съзнание във връзка с бомбардировките на НАТО на Съюзната Югославия през 1999 година, както и с признаването на независимостта на Косово.
Пример за такова въздействие е срещата на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг със студенти в Белград, които обвиниха президента Слободан Милошевич за всички проблеми. Експертите смятат, че преди десет години подобно нещо едва ли някой въобще би си помислил, че е възможно.

Ръководителят на портала balkanist.ru Олег Бондаренко заяви, че президентът Александър Вучич има подкрепата на 51% от населението, а опозицията едва ли може да разчита на подкрепата на 10% от гражданите.

Въпреки това митът активно се тиражира митът, че хората са напълно против политиката на правителството. Има медии и сили, които са готови да подгяват темата.Изборите за парламент се очакват през 2020 година.

Експертите смятат, че напрежението между Сърбия и Косово нараства по вина на косоварите, които не са готови за диалог. Прищина не се вслушва в мнението на Европейския съюз, който очевидно е загубил контрол над ситуацията. Свидетелство за това е отмяната на срещата в Париж, насрочена за 1 юли, с участието на лидерите на Франция, Германия, Сърбия и представители на провъзгласеното Косово за обсъждане на кризата в региона, кометира Екатерина Ентина, заместник-декан на факултета по световна политика в HSE ( НИУ ВШЭ).

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;