Из Съвместното изявление на главите на междуведомствените координационни щабове на Русия и Сирия Михаил Мизинцев и Хусейн Махлюф за проблемите, възпрепятставщи реализирането на инициативата за завръщането на бежанците, както и за бедстващото положение на жителите в лагерите за бежанци «Рукбан» и «Ел Хол»:

«Над 14 000 сирийци, които успяха да напуснат лагера «Рукбан», успяха лично да се убедят в изпълнението от сирийското правителство на гаранции по обезпечаването на доброволното, безопасно и достойно завръщане на своите граждани в избраните места за преживяване. Положително оцениха създадените от властите на Сирия условия за завръщащите се бежанци, както и усилията за това на структурите на ООН.

В същото време ръководството на САЩ, преследвайки собствените си политически интереси, както и по-рано възпрепятстват процеса на разселване на бежанците. При непосредствената подкрепа на американските военни се засили натикът над жителите на лагера «Рукбан» от страна на контролираните от тях бандитски групировки  с цел блокиране на всички опити да напуснат неговата територия.

Едновременно с това вземаното от бандитите заплащане за излизане от бежанския лагер «Рукбан» нарасна от 400 до 1000 долара на човек, което е непосилно за който и да е жител на лагера.

В лагера върлуват болести, бандитизъм, умират деца…».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;