Русия ще предприме компенсаторни военни мерки в случай на реализирането на заплахите на НАТО във връзка с Договора за ликвидаране на рекетите със среден и малък обсег на действие, това днес заяви замглавата на руското МВнР Сергей Рябков.

МИД: Россия примет военные меры при реализации угроз НАТО по ДРСМД

  • Reuters

«Когато тези заплахи започнат да се въплъщават в материални действия, ние, очевидно, ще се наложи да предприемем компенсаторни военни мерки», заяви дипломатът.

Той отбеляза, че страните от алианса в последните години са взели на въоръжение идеологията на двойствения подход по отношение на Москва.

Според руския дипломат, става дума за сдържане в съчетание с диалог по въпроси, по които натовските страни имат интерес.

«Русия ще сдържа агресивните намерения на НАТО. Ще калиброваме и много селективно ще подходим към тематиката на диалога с алианса», подчерта Рябков.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбрег заяви, че НАТО ще се наложи да отговори с конкретни решения и мерки, ако Русия не се върне към изпълнение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

По-рано Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия до 2 август трябва да унищожи своята крилата ядрена ракета, в противен случай САЩ ще напуснат договора, както и беше планирано, пише Euractiv. Изявлението на Столтенберг прозвуча в навечерието на преговорите на министрите на отбраната на страните от НАТО, на които ще се обсъждат ответните мерки в случай, че Москва игнорира искането на Алианса.

Петя Паликрушева

.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;