Поредните протести в Грузия са причина за този текст.

Хората не разбират случващото се постсъветското пространство процеси, а именно: защо Украйна, Грузия и другите страни от бившия СССР биват разкъсвани на части.

Трябва да се приеме за аксиома фактът, че винаги е имало и ще има центрове на сила — те са в постоянна динамика, едни се издигат, други угасват. Около центъра винаги се създава периферия.

Всички постсъветски страни са периферия на Русия, след угасването на СССР тези страни се разкъсват между западния център и руския такъв.

Особено в последните години, когато руският център започна да се възражда. Процесът ще продължи дълго. Очевидно е, че западният център угасва и е налице болезнена за всички преориентация, съпровождаща  се в отделни райони с хаос — частта на угасващия център се опитва да запази доминирането, а другата част е поставена пред мъчителния избор да отхвърли грешките на елита в страната.

Русия, като нов водещ Център на цивилизацията, притегля и асимилира жителите на несъстоялите се държави от бившия СССР (на първо място това са Украйна, Молдова, Армения, страните от Прибалтика, Грузия).

В думата «несъстояли се» няма нито капка унижение на гореспоменатите държави, това е просто констатация на очевидния факт на депопулация на тези региони, на неумението на техните властови групи самостоятелно да развиват страните си без управлението на по-силен Център.
Това, което се случва в момента в Европа и САЩ (процесите на деградация), подказва, че в близките 10 години ще се наложи Русия да приеме хората и от тези региони.
В момента това е фантастика за тези, които вече са привикнали с твърдението, че Западът е обетована земя и така ще бъде до края на света.
Но е повече от очевидно, че махалото на разложението на елита там е в позицията на чудовищен разпад на обществото в тези държави. Процесът е необратим, така повеляват обществените закони.
В постсъветското пространство това се изразява в мъчително мятане на елита и населението между стария западен център и зараждащия се нов в Русия.

Уви, този процес ще бъде дълъг. Изборът в полза на Запада или Русия на местния елит и населението в тези страни ще бъде дълъг.

Разделението вече е в ход не по формалните граници, а в сърцата на хората — разумните хора от една или друга държава, на които вече им призлява от «демокрацията на страданието», трябва да направят своя самостоятелен и съдбоносен избор за бъдещето си.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;