Иранският президент Хасан Рохани каза на френския си колега Еманюел Макрон, че Иран «не се стреми към война с никоя страна, включително САЩ», съобщи иранската държавна агенция ИРНА, цитирана от Франс прес. Това съобщи БТА.


    «Иран няма никакъв интерес да засилва напреженията в региона и не се стреми към война с никоя страна, включително САЩ», е казал Рохани на Макрон вчера в телефонен разговор.

Напрежението между Вашингтон и Техеран се засили след свалянето на американски дрон от Иран на 20 юни и опасенията за бъдещето на иранското ядрено споразумение, от което САЩ се оттеглиха миналата година.

В понеделник Макрон обяви, че ще се срещне с президента Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в края на седмицата в Япония и ще обсъдят иранския въпрос.

Иранците винаги са били ангажирани в подкрепа на регионалния мир и стабилност и ще продължат да полагат усилия за това, е заявил Рохани на Макрон.

Иранският президент е подчертал, че спазването на ядреното споразумение от Иран «е обусловено от европейските обещания да се гарантират икономическите интереси на Иран, никое от което не се е конкретизирало».

    «Ако Иран не може да спечели от споразумението, той ще намали ангажиментите си по него», е казал Рохани и е припомнил позицията, че Иран «никога няма да предоговори споразумението».

    «САЩ носят отговорност за всички напрежения в региона», е заявил иранският президент и е отбелязал, че американският дрон е бил свален, след като са му били отправени предупреждения за нарушаване на иранското въздушно пространство.

Вашингтон твърди, че дронът му е бил свален в международното въздушно пространство.

Източник: Техеран

Тагове: ; ; ; ; ;