Защо САЩ започнаха русофобската кампания в Грузия?

25 юни 2019-Нюз Фронт.

Кратко и стегнато описание на основните геополитически причини стоящи зад решението на САЩ да започнат русофобска кампания  в Грузия.

1.Вашингтон окончателно загуби Турция като стратегически партньор, след покупката най-новите руски системи С-400.
Така САЩ са лишени от законното право да се намират в централната и южната част на Черно море.
Остава само източната част — Грузия. Но там има проблем.
В последните години Тбилиси, твърде близо започна да се сприятелява с Русия и да установява контакти.
Пентагонът трябваше спешно да свали правителството и ръководството на страната, връщайки там жестоки русофоби, като Саакашвили. Това е първата причина.

 

2. На цяла Европа вече й се повдига от сегашната, про-бандеровска Украйна и все по-често и по-смело, звучат сигнали от лидерите на европейски страни за приснаването на Крим и отмяна на антируските санкции.Дори в ПАСЕ Русия вече е върната и то като победител.
Така идва отчаяната необходимост на Вашингтон отново да „напомни” на целия свят, че Русия е „агресор и окупатор”.И в конкретния случай- Грузия е удобен вариант.
Ето защо Вашингтон започна да извежда хората по улиците на Грузия с плакати «Русия е окупатор», «връщане на Абхазия, Осетия».
Това означава, че Пентагонът стратегически възобновява кавказкия въпрос около Цхинвал и Сухуми.
Това е втората причина.

 

3. Скоро са изборите за президент в САЩ, и Тръмп, в обичайната американска традиция, се нуждае от малка, победоносна война.

По някакъв начин е страшно да се пробва на Иран, въпреки, че има такова желание, но не смее да стигне до край, защото може не просто да не му се получи, а да запали такава война в Близкия Изток, каквато не е й сънувал.

Така че една от вероятните точки е Нагорни Карабах (спорната територия между Армения и Азербайджан).

Ето защо преди известно време в Армения Съединените щати организираха мини-Майдан и поставиха там Пашинян, Ето защо представителите на Армения и Азербайджан отлетяха в Америка, за да решат въпросите на «американската помощ за Нагорни Карабах». Това е третата причина.

 

Майданът в Грузия продължава, както виждате, част от ръководството вече се е пречупило и си и подаде оставката. Майданът ще продължи, докато силно про-американски личности, като екипа на Саакашвили, отново не дойдат на власт в републиката. А Майдан без кръв, както знаете, не се случва.

 

След Майдана новата грузинска хунта отново ще тръгне на война срещу Южна Осетия или Абхазия. Не с цел превземане, това беше нереално през 2008 година, и сега е още по-нереално, когато Русия има една от най-модерните и мощни армии на планетата. Целта е отново да се покаже през световните медии» някакво ново «момиче като Аманда Кокоева», която ще разкаже за «зверствата» и атаките на ужасните «руски нашественици».

Само, че ако последния път Аманда разказа истината, че Грузия е нападнала Осетия, този път Пентагонът ще вземе предвид грешките и ще покаже «правилното» момиче.
Целта на тази провокация е новите анти-руски санкции, новите викове «Русия е агресор», нови призиви за изолиране на Русия, но основната цел е да се увеличи американският военен контингент в Грузия.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...