25 юни 2019-Нюз Фронт.

Всяка година славяните по целия свят отбелязват на 25 юни Денят на славянската дружба и единение.Най-широко този празник се почита в Русия, Украйна и Беларус, и се явява мост на духовната близост между народите.

 За първи път този ден беще  почетен и в България- на едно изключително място, показващо ролята на България в развитието на славянската култура- единственият в света културно-исторически комплекс «Двор на Кирилицата» в Плиска през 2016 година.

 

25 юни, славяните от целия свят, а това е повече от 500 милиона души, празнуват Деня на приятелството и единството на славяните.

Този празник е създаден през 90-те години на 20-ти век и е създаден така, че различните клонове на славянските народи да помнят своите исторически корени, като се стремят да запазят своята култура и вековните връзки помежду си.
Празникът се появява като следствие от разпадането на СССР, когато се формират повече независими славянски държави и се появява нужда за установяване на приятелски и партньорски отношения в нови условия.

Първите държави, предприели сериозни стъпки в тази посока, са Русия и Беларус: те подписват редица споразумения за взаимно сътрудничество при равни условия.
Тази дата е най-широко празнувана в приятелски славянски страни.
Както е отбелязано в официалните поздравления на държавните глави, например Русия и Беларус, това е наистина национален празник, идващ от общите корени, културни традиции и обичаи на нашите народи.

Славяните съставляват по-голямата част от населението на Русия, Украйна, Беларус, Полша, Чехия, Хърватия, Словакия, България, Сърбия и Черна гора, а също така живеят във всички постсъветски страни, Унгария, Гърция, Германия, Австрия, Италия, Северна и Южна Америка и Австралия.

Голям принос за единството на славяните имат регионалните национално-културни асоциации.
Благодарение на тяхната дейност връзката на времето не е разкъсана, оригинални традиции, вековната култура на славянските народи, обичаи и ритуали се предават от поколение на поколение, укрепват се гражданският мир и хармония.

Честит празник!

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;