25 юни 2019-Нюз Фронт.

От 1999 година насам сърбите в Косово не са получили шанс да живеят нормално.
Вероятно много участници в международни мисии в този регион се срамуват от работата си ”, заяви в интервю за белградския вестник“ Вечерни новини”шведският съдия Кристер Камфамер, който е работил в спорния регион през 1999 година.

 

Както пише Kампхамер в книгата си «Съдията в земята на беззаконието», цялата му служба се е състояла от «по-големи и по-малки катастрофи». А при опитите му да птивлече към отговорност албанци » се появявт главните играчи в Косово-американците, които правят всичко, за да скрият престъплнията им»

По-специално, съдията споменава нападението на албанците на сръбски автобус, предимно с жени и деца, през 2000-та година. Тогава двама души загинаха, а останалите 47 бяха ранени за цял живот.
Мисията на НАТО в Косово арестува двама заподозрени, а по време на албанските демонстрации още 45 души.
Но скоро след ареста всички трябваше да бъдат освободени по заповед на френския генерал, който получил заплахи.
Той споменава и за други инциденти, свързани с въоръжени нападения срещу сърби, когато силите на НАТО не са знаели как да реагират.
Темата за черната търговия с човешки органи, разказва съдията не е заинтересувала Международния трибунал в Хага.

«Изминаха 10 години от доклада на Дик Марти (за търговията с органи в Косово) и 20 години от тези събития. Съмнявам се, че албанците някога ще бъдат осъдени.»

„Знам от високопоставени американски офицери, че бомбените атентати на Югославия са били подготвени от специалните служби, за да отделят Косово от Сърбия и да създадат там военна база.
Кристен Камфамер работи в Косово и Метохия от 1999 до 2011 година като международен съдия, първият на тази длъжност след резолюция 1244 на ООН (за следвоенния ред в провинцията).

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;