Преди пет години руската делегация в Страсбург, в ПАСЕ, се оказа в изолация, причината беше Украйна. Днес ситуацията се промени огледално — украинците се възмущават от това, че самите те са попаднали в изолация и техните речи не били слушани от никого там. Болшинството в ПАСЕ вече прие предварителното решение за възстановяване правата на Русия.

Какво застави Запада за първи път от 2014 година да направи крачка назад по отношение на Москва?

«Такава откровена наглост не помня за всичките шест и половина година работа в ПАСЕ…

Саморазрушението на ПАСЕ започна!», — това са истериите на Владимир Ариев, глава на украинската делация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Ако резолюцията на ПАСЕ бъде приета, това ще даде правото на Русия да се върне към пълноценна работа в Асамблеята. Руските депутати и сенатори отново ще могат да участват в заседанията и да гласуват решенията на ПАСЕ.

Руската делегация излетя в Страсбург, съобщи ТАСС, позовавайки се на вицеспекера на Държавната Дума Петр Толстой.

«Днес вечерта трябва да има гласуване на резолюцията, която отменя тези санкции, които понастоящем съществуват в регламента на ПАСЕ», сподели другият вицеспикер на Думата Игор Лебедев, също част от делегацията.

Според него, руските парламентаристи на 99 % са уверени в успешния изход от гласуването.

Ако членовете на ПАСЕ утвърдят резолюцията, то във вторник сутринта руската делегация може да подаде заявка за потвърждаване на своите пълномощия, поясни събеседникът.

«Надяваме се, че в близките 24 часа тези пълномощия ще бъдат потвърдени, тогава ще можем пълноценно да участваме в ПАСЕ», отбеляза  Лебедев.

За първи път от 2014 година, когато решиха да накажат Русия за «кримската пролет» и да я лишат от участие в асамблеята, ситуацията в ПАСЕ и Съвета на Европа е в полза на Русия.

«Украинската делегация заедно с британците и грузинците започват борба срещу завръщането на руската делегация», предаде във Фейсбук «вестите от фронта» вициспикерът на Върховната рада на Украйна Ирина Геращенко.

Но ПАСЕ пресече опитите да се блокира Русия.

В някои редици настана мъка.

Русия се завръща в ПАСЕ като победител.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;