Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е най-харесваният в арабския свят лидер, показва анкета на арабската секция на Би Би Си. Проучването, цитирано от турския в. «Акшам», е било осъществено сред 25 хиляди млади хора от 11 държави — Тунис, Алжир, Судан, Палестина, Мароко, Египет, Йордания, Ливан, Ирак, Йемен и Либия. Това съобщи БТА.


Ердоган се нарежда убедително на челна позиция, събирайки подкрепа от 51 процента. Държавният глава на Русия Владимир Путин е предпочетен от 28 процента, а президентът на Съединените щати Доналд Тръмп — от 12 процента от арабските младежи.

    «Най-харесваният лидер е Ердоган», пише в заглавие и в. «Сабах», като напомня, че много предишни анкети са откроили турския президент като лидера, ползващ се с най-голямо доверие.

Изданието посочва още, че в Судан и Йордания подкрепата за Ердоган превишава 75 процента, докато сред изредените страни Путин заема челното място в Либия, Ливан и Египет.

Същото изследване показва, че страните от региона смятат за най-голяма заплаха Израел. Според Йемен и Ирак това е Иран, като в Ирак на второ място са поставени САЩ. 

Същевременно проучването отчита спад в набожността сред арабските страни.

От участвалите в допитването 13 процента са казали, че не са религиозни, в сравнение с 8 процента през 2013 г.

Отдалечаване от религията се наблюдава преди всичко сред хората на възраст под 30 години, където отговорилите с «не съм религиозен» са 18 на сто. В Тунис този процент е 30 на сто, а в Либия — над 20 на сто, сочи още проучването, цитирано от «Сабах».

Източник: Анкара

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;