24 юни 2019-Нюз Фронт.

Украинската делегация в ПАСЕ прекъсна речта на сръбския депутат Александър Шешел на руски език за Крим.

„В продължение на пет години Крим е един от най-важните въпроси на Съвета на Европа. От този пример можете да научите много: можете да видите какво е демокрация, референдум, как изглежда, когато хората гласуват свободно”, каза сръбският парламентарист.

 

© Снимка (архив) : Council of Europe / Candice Imbert

Той добави, че гражданите на Крим тогава са гласували за влизането на полуострова в състава на Русия, «защото не са искали да бъдат изгорени, както техните сънародници в Одеса», визирайки традегията от май 2014.

На тази фраза някои парламентаристи започнаха да чукат и да крещят на английски- реакция към истината такава каквато е.
След това Шешел се обърна към ръководителя на ПАСЕ Лилиан Мори Паскиер.
Тя, от своя страна, отговори на викащ украински депутат: «Аз, мисля, не съм ви давала думата … господин Гончаренко.»

Това не е първата подобна реч на Шешел. Сръбският депутат е известен с това, че по време на януарската сесия на ПАСЕ изнесе реч на руски език като заяви, че Крим винаги е бил руски, с което предизвика възмущение в залата.

 

Разглеждане на резолюцията относно участието на Русия

В понеделник ПАСЕ обсъжда проект за резолюция, предлагащ на Русия да се включи на заседанието през юни. Ако резолюцията към доклада бъде прието в сегашния му вид, руската делегация ще подаде заявление за участие в заседанието през юни същия ден.
Същевременно в доклада се съдържа разпоредба относно възможността за оспорване на пълномощията на делегациите.

От сутринта дискусията в ПАСЕ започна много активно.
В началото представители на украинската делегация се опитаха да променят дневния ред, след което се оплакаха от действията на ръководителя на ПАСЕ.
По-късно стана известно, че делегацията е направила запис на 226 изменения в текста на документа
В началото на обсъждането на проектодокумента на Петра де Сътър, украински представител отново се опита да върне доклада за преразглеждане в комисията.
В края на краткото гласуване предложението беше отхвърлено и дискусията продължи в съответствие с предварително очертания план.Наблюдателите отбелязаха, че дискусията по доклада се провежда в доста емоционална атмосфера. Британските депутати вече обвиниха ръководството на Съвета на Европа в тайно споразумение, а Русия — във финансов шантаж. Както се казва, всичко в духа на европейските традиции.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;