Президентът на Русия Владимир Путин може да запълни вакуума в лидертвото на световната арена и да не дапусне началото на война между САЩ и Иран. Това се казва в статия на индийското издание Firstpost, предлагаме ви кратък превод.

«Путин може да стане ключов играч в борбата с растящата враждебност между Вашингтон и Техеран», се казва в публикацията.

Журналистът от инидийското издание Анинда Дей счита: доколкото Иран не се огъна пред САЩ, независимо от натиска на Вашингтон, Русия, Германия, Франция и Великобритания са длъжни незабавно да прекъснат верижната реакция, която ще се отрази сериозно на световната икономика, особено в доставката на нефт и при цените на «черното злато».

В статията се казва следното: ако американските военни започнат действия в Ормузкия пролив, през който преминава почти една трета от целия нефт и нефтопродукти, това ще има разрушителни послествия за цялата финансова система в света.

Непримиримостта на Тръмп спрямо Иран предизвиква вакуум в лидерството на световната арена, само Владимир Путин е този политик, който може да съдейства за регулирането на напрежението в региона. Руският държавен глава би могъл да поеме ролята на преговорящ или да окаже натиск върху Вашингтон.

Жулналистът припомня, че Русия вече е предупредила световната общност за необмислените действия спрямо Иран заради ситуацията с нефтените танкери. Анинда Дей припомя, че по време на неотдавна завършилата среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Бишкек, Путин високо е оценил стратегическите връзки на Русия с Иран, а след срещата с иранския си колега казал, че отношенията между Русия и Иран са многостранни и многостепенни.

«Сега е най-подходящият момент за Русия, за да се намеси и убеди САЩ и Иран да действат внимателно. Путин би могъл да облекчи срещата между американския държавен секретар Майк Помпео и министъра на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф, ако, разбира се, Тръмп вземе бойното си куче Джон Болтън на повод», се казва в статията.

Анинда Дей счита, че Русия също може да подтикне Германия и Франция да се присъединят към нея, за да убедят Тръмп, Болтън и Помпео да не засилват напрежението в отношенията с Иран.

Германия, Франция и Великобритани вече създадоха специален инструмент за подкрепа на търговските връзки (INSTEX), за да помогнат на Иран да понижи последствията от въвеждането на санкции.

В статията се казва, че президентът на САЩ не би искал дори косвена конфронтация с Русия заради Иран.

«Време е руският лидер да стане герой, способен да предотврати пряка конфронтация между главните съперници», счита Дей.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;