Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков предупреди, че решението на САЩ да разположат своите ракетни системи в близост до границите на Русия може не само да предизвика ескалация на напрежението в региона, но и да предизвика конфликт, подобен Кубинската ракетна криза, съобщават руските медии, предаде News.bg.

«Ако наистина се стигне до разполагането на такива системи на сушата, ситуацията не просто ще се усложни, а ще ескалира тотално», изтъкна той.

САЩ обмислят разполагането на свои ракети в Европа, след като се оттеглиха от Договораза ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег през февруари под предлог, че Русия нарушава договора. Москва многократно критикува тези планове и в отговор обеща да разположи свои собствени ракети, способни да достигнат всички части на Европа.

Русия отрича, че е нарушила договора, подписан през 1987 г.

Кубинската ракетна криза през 1962 г. предизвика страхове от предстояща ядрена война между САЩ и тогавашния СССР. Кризата избухна, след като двете страни разположиха свои ядрени балистични ракети близо до границите на другата страна. След напрегнато противопоставяне, ръководителите на държавите стигнаха до разбирателство, което доведе до изтеглянето на ракетите на СССР от Куба и изтеглянето на американските ракети от Турция, като по този начин кризата беше разрешена по мирен начин.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;