Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви за визитата си в Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства за преговори за Иран. Помпео подчерта, че иска да обсъди със съюзниците си възможността да се създаде «Глобална коалиция» срещу Иран.

«Днес заминавам. Нашите първи спирки ще бъдат в Кралство Саудитска Арабия и Абединените Арабски Емирства, два велики съюзника на Америка срещу предизвикателството, което представлява Иран.

Ще обсъдим въпроса за създаването на коалиция, която ще бъде готова да даде отпор на най-крупната в света държава-спонсор на тероризма», заяви Помепо пред журналисти преди излитането си, очевидно имайки предвид Иран.

По-рано Майк Помпео обеща да засили икономическия и дипломатически натиск над Иран, докато Техеран не избере дипломацията вместо «насилието».

Напрежението между Съединените Щати и Иран расте след излизането на Вашингтон от ядрената сделка от 2015 година между Техеран и световите държави през миналата година.

По-късно Съединените Щати обнародваха въвеждането на няколко рунда санкции срещу Иран.

Година след излизането на САЩ от Съвместния договор с Иран, Техеран заяви, че спира изпълнението на своите ангажименти по части от споразумението.

Отношенията между САЩ и Иран още повече се влошиха след серията нападения над нефтени танкери в Персийския зали и в Оманския залив. Съединените Щати обвиниха за нападението Иран и засилиха своето военно присъствие в региона, в същото време Техеран отхвърля претенциите на САЩ.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;