Пет морски нефтопроводи близо до западния сирийски град Банияс са били повредени в резултат на нападение. Това се казва в изявлението на Министерството на нефта на сирийската държава.

В момента се извършват ремонтни работи на тръбопроводите. Доставката на нефт ще бъде възстановена в близките часове, подчертаха от ведомството.

«Вчера ни съобщиха за изтичането на нефт близо до Банияс. Специалсти-водолази от сирийската нефтена компания извършиха оглед на тръбопроводите и откриха повреди общо в пет тръбопроводи», се казва в съобщението на ведомството.

Припомняме, че това не е първото нападение над подводните тръбопроводи от началото на войната в Сирийската арабска република преди осем години.

В град Банияс се намира един от двата нефтопреработвателни заводи в Сирия. Другите са разположен в град Хомс. Съобщава се, че Сирия разчита на доставката на нефт чрез танкери до своето Средиземноморско крайбрежие.

По данни на «The New York Times», Дамаск е пострадал от недостигна гориво в голяма степен в резултат на западните санкции и продължаването на санкциите на САЩ срещу Иран.

Сирия произвеждаше 350 000 барела на дена преди войната, обхванала страната през 2011 година, когато крупните нефтени находища бяха завзети от терористите и от войската на САЩ.

Понастоящем САР произвежда около 24 000 барела на ден, покривайки само част от вътрешните си нужди.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;