23 юни 2019-Нюз Фронт.

Организаторите на провокацията в Грузия не очакваха Русия да обяви извеждането на руснаците от страната и прекратяването на пътническите полети в сегашните условия, коментира Андрей Суздалцев, заместник-декан на факултета по световна икономика и световна политика към Висша Школа по Икономика ( НИУ ВШЭ, Москва).

 

По-рано руският президент Владимир Путин подписа указ за мерките за осигуряване на националната сигурност на Руската Федерация, която засяга Грузия. С издаден указ на руските авиокомпании е забранено да извършват въздушни превози на граждани от Руската Федерация на територията на Грузия от 8 юли 2019 година, а за периода на забраната за полети се препоръчва туроператорите и туристическите агенти да не продават ваучери за пътуване там.

 

В допълнение, кабинетът е инструктиран да осигури връщането в Руската Федерация на руснаците, временно пребиваващи на територията на Грузия, техния багаж, руското външно министерство ще трябва да осигури координация на действията с грузинските власти при решаването на въпроси, свързани с гарантирането на безопасността на руснаците.»

Те не очакваха това.Би могло да се каже, че те провокираха да нарушат някои отношения между Русия и Грузия, но отношения не е имало. Имаше такава неофициална практика в търговията и туризма, сега тя е ударена, но това не е от полза за никого.Грузия страда ”, каза Суздалцев в коментра за РИА Новости.Мисля, че те очакват от нас да преглътнем това», добави той

Експертът отбеляза, че ситуацията в Грузия е «100% провокация», защото руската делегация пристига на събитието по покана на структура, свързана с правителството на Грузия.

 

«Мисля, че решението на президента е адекватно, гарантира безопасността на нашите граждани и в крайна сметка демонстрира, че Русия няма да остави просто така подобни русофоски издевателства»- заяви Андрей Суздалцев.

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;