Ученията на НАТО «BALTOPS-2019» преминаха макар и непланирано, но с участието на бомбардировача от Въздушно-космическите сили на Русия Су-24.

Това съообщи испанският телевизионен канал «Antena 3».

Според информацията от СМИ, бойната машина е прелетяла на много близко разстояние от самолетоносача на ВМФ на Испания «Хуан Карлос I», който участвал в маневрите, провеждани в Балтийско море.

Въздушната машини летяла със «сравнително ниска скорост», а също на малка височина, отбелязва телевизионният канал. Самолетът бил забелязан от радарите на самолетоносача. Подчертава се, че «не са били предприети каквито и да било мерки, защото маневрите били счетени за безопасни».

Както по-рано съобщи  News Front, маневрите бяха ознаменувани с още един инцидент, който се случи на 16 юли около крайбрежието на Литва, където десантният кораб ORP Gniezno на ВМС на Полша получи пробойна по време на тренировка на десантните части.

Ученията «BALTOPS-2019», провеждащи се с участието на 18 страни от военния блок, започнаха на 3 юни и завършиха в петък. Паралелно с тях в същия регион НАТО проведе ученията «Удар със сабя». Освен това, маневри упражняваха и военните от Литва по време на ученията «Твърд кобалт» и «Мълния».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;