22 юни 2019-Нюз Фронт.

Президентът на Русия Владимир Путин издаде указ, забраняващ руските въздушни пътувания до Грузия и предвижда връщането на руските туристи, които се намират там.

На туроператорите е препоръчано да преустановят продажбата на билети за Грузия, включена в черния списък.
Забраната за полети ще действа 8 юли, следва от документа, публикуван на официалният сайт на Кремъл.

Указът е издаден с цел да се гарантира националната сигурност на Русия и нейните граждани след антируската провокация- митинг в Тбилиси и експулсирането на руската делегация от грузинската столица, водена от депутата от Държавната дума, председател на Международната асамблея на православието Сергей Гаврилов.

 

 

Такова решение показва, че ситуацията, която избухна в Грузия се приема с особена внимателност от руското ръководство, щом като Владимир Путин предприема мерки за обезопасяване на гражданите на Русия.

 

«Провокацията, предизвикана от екстремистки елементи срещу руските парламентаристи, е счетена за много опасна проява«, коментира Дмитрий Песков.
Той съобщи, че на външното министерство на Русия е препоръчано «да предупреди руските граждани, включително туристите, пътуващи или пребиваващи в Грузия, за възможната опасност във връзка с действията на екстремистки елементи».

В Тбилиси проамериканската опозиция организира провокация, чиято цел е да подкопае и без това сложните отношения между Русия и Грузия.
Радикалната грузинска опозиция, чиито лидери и организатори на действията вчера са «Националното движение» на бившия президент Михаил Саакашвили, който официално се отдели от него, но остава идеологически с него в същите редици на «Европейската Грузия», провали заседанието на Междупарламентарната асамблея на православието, което започна на 20 юни, заради това че председателят на тази организация и настоящата сесия беше депутат от Русия Сергей Гаврилов.
Провеждането на сесията в Тбилиси беше известно предварително, събитието беше обявено на официалния уебсайт на грузинския парламент, списъкът на гостите и делегатите бе съставен и обявен. Според информацията на парламента, 26-та сесия на Междупарламентарната Асамблея е планирана за дните 19-22 юни, като в нея участват около 100 делегати от 25 страни-членки на организацията.

В геополитическите условия, в които се намира светът случайности няма, особено когато става въпрос за «спонтанни» протести.

Избухването на «спонтанен» митинг  с анти-руски лозунги в столицата на Грузия издаде западните намерения да се повлияе в негативна посока на руско-гризунските отношения.

Разбира се, че такава масова «акция» се подготвя много по-рано, дори ако съдим по огромното количество плакати отпечатани в печатница-нали все пак някой трябва да ги поръча, преди това да се помислят надписите и посланията, количеството и прочие. Тоест, излизане просто така на огромна тълпа, която отнякъде има плакати с изображение на руския президент и надписи «руски окупанти» едва ли се прави спонтанно ( все пак нали не са писани на ръка). Особено в ден когато е ясно, че предстои един от първите значителни контакти на политическо ниво.

Идеята е проста- да се организира такава провокация, че в медиите да се покажат анти-руски настроения в Грузия и да се повлияе на политическата обстановка в страна.

 

Грузинското вътрешно министерство нарече протестите край сградата на парламента на страната в центъра на Тбилиси опит за масов преврат. «Министерството на вътрешните работи ще даде подходяща оценка на опита за масов преврат и нахлуването в сградата на парламента», се казва в изявлението.

Важно е да се отбележи, че ситуацията възниква именно при първите проблясъци в затоплянето на отношенията между Русия и Грузия, а съвпадението с това, че нещата се случват в денят когато е Директната линия с Владимр Путин, е за подсилване на психологическия ефект. Тоест, вниманието в този ден на медиите е към Директната линия и това, което казва руският президент- сериозен информационен повод. 

Много журналисти отразяват мероприятието и Русия е на фокус. За това не е сложно, именно в този ден, когато в Грузия се случва важен междуправителствен контакт с руско участие да се организира провокация в края на деня, като целта е не само да попадне във всички медии като информационна бомба, но и да носи определена скандалност, да предизвика масови безредици. Всичко това свидетелства, че акцията с елементи на майдан, е била планирана и организирана предварително.

И по такъв начин, западните сили, които се намират в Грузия показват, че именно те решават каква политическа линия ще следва страната, а ако посмее да се отклони от нея ( например с укрепването на контакти с Русия) ще бъде наказана.

 

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;