Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова венецуелското правителство и опозицията да загърбят дълбоките си политически различия и да започнат диалог, с който да сложат край на хуманитарната криза в страната, съобщи Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.


Бачелет направи това изявление на пресконференция в Каракас в края на тридневното си посещение във Венецуела, по време на което се срещна поотделно с лидера на опозицията Хуан Гуайдо и президента Николас Мадуро.

Бачелет, която е бивш президент на Чили, изброи дълъг списък от влошаващи се социални индикатори. Тя си припомни и срещите, които е имала с жертви на мъчения и близки на загинали в ръцете на «вилнеещи маскирани членове на силите за сигурност».

Бачелет призова правителството да освободи всички затворени заради «упражняването на техните граждански и политически права по мирен начин».

Тя обаче разказа и за срещата си с майката на привърженик на правителството, който бил изгорен жив от тълпа опозиционни демонстранти, и изрази безпокойство, че американските петролни санкции в подкрепа на Гуайдо «увеличават и задълбочават съществуващата отпреди икономическа криза».

Бачелет приветства решението на Мадуро да покани двама представители на службата на Върховния комисар по правата на човека да пребивават трайно в страната, за да могат по-лесно да съветват правителството и да следят за нарушения, което тя се надява да бъде първа стъпка към установяване на постоянен офис на службата й в страната.

Върховният комисар на ООН за правата на човека каза още, че най-добрата надежда да подобряване на живота на страдащите венецуелци е диалогът и призова за подкрепа за начеващите усилия за посредничество от страна на Норвегия, които доведоха до два кръга на преговори.

«Поддържането на непреклонни позиции от която и да било от двете страни само задълбочава кризата, а венецуелците не могат да си позволят лукса да позволят ситуацията на страната им да се влоши още повече», каза Бачелет.

Посещението й беше нещо като политически подвиг, който някои се надяват, че ще отвори пространство за диалог, коментира Асошиейтед прес и припомня, че на предшественика й Зейд Раад ал Хусейн многократно беше отказвано да посети Венецуела заради критиките му към спазването на човешките права от страна на правителството.

Пред Бачелет обаче, която е социалистка подобно на Мадуро, той «постла червен килим» и в навечерието на пристигането й освободи 28 опозиционни активисти, отбелязва агенцията.

Източник: Каракас

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;