Европейската централна банка няма много полезни ходове за стимул на европейската икономика, която се забавя най-вече заради външни фактори като Брекзит и търговската война. Това мнение изказа пред БНР Кейтрин МакБрайд от Института за икономически въпроси в Лондон. Репортаж на Марта Младенова за предаването »Събота 150».

„Има и други неща, които биха помогнали, но не само на Европейския съюз, но на всички. Пример е срещата на Г-20 следващата седмица. Тогава се очаква президентът Тръмп да се срещне с китайския си колега и ако се стигне до някакъв вид търговско споразумение, това ще помогне изключително много на Европейския съюз и по-специално на Германия“, коментира тя в интервю за предаването „Събота 150“.

Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги потвърди пред завършилата вчера среща на лидерите на Европейския съюз, че банката е готова на допълнителни стимули, ако влошаването на икономиката в еврозоната продължи. Пред европейските лидери Драги е предупредил, че са необходими повече фискални мерки за подпомагане на икономиката, с което призова страните-членки да подкрепят растежа чрез повече инвестиции.

Според Кейтрин МакБрайд който и да наследи Марио Драги на поста, ще бъде в същата ситуация, докато глобалният икономически пейзаж не се промени. А това зависи много повече от американския президент Доналд Тръмп, отколкото от която и да е централна банка по света, допълва Алистър Нийм от Центъра за икономически и бизнес изследвания в Лондон. Според него обвиненията на Тръмп са изцяло политически:

«Докато президентът на Европейската централна банка Марио Драги действа в рамките на собствения си мандат, Доналд Тръмп използва политически послания в опит да окаже натиск върху Федералния резерв.
Той иска да се намалят лихвите в Съединените щати и това да се използва като девалвация на долара спрямо еврото, което ще подкрепи американския износ.
Обвиненията към ЕЦБ всъщност са именно за това, което той би искал да направи в собствената си държава. … 
От гледна точка на увеличенията на лихвите, които Федералният резерв направи и търпението, което прояви Европейската централна банка в тази насока, може да се разглежда като някакъв ефект на девалвация на еврото спрямо долара». 

През седмицата Тръмп обвини Европейската централна банка, че иска да манипулира еврото чрез разхлабване на монетарната политика.

При всяко увеличение на лихвите, направено от Федералния резерв във Вашингтон, американският президент реагираше много остро. Въпреки че ФЕД спря с увеличенията и дори намекна за възможно намаление след време, Тръмп отново не е доволен, припомни Нийм.

На последното заседание на ръководството на Европейската централна банка беше удължен срокът, в който рекордно ниските лихви ще бъдат запазени поне до средата на 2020 година.

Европейската централна банка е в много неприятна ситуация, но все пак ми се струва, че Европа няма да изпадне в рецесия, въпреки че има икономическо забавяне, каза още Нийм.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;