21 юни 2019-Нюз Фронт.

В геополитическите условия, в които се намира светът случайности няма, особено когато става въпрос за «спонтанни» протести.

Избухването на «спонтанен» митинг  с анти-руски лозунги в столицата на Грузия издаде западните намерения да се повлияе в негативна посока на руско-гризунските отношения.

 

Разбира се, че такава масова «акция» се подготвя много по-рано, дори ако съдим по огромното количество плакати отпечатани в печатница-нали все пак някой трябва да ги поръча, преди това да се помислят надписите и посланията, количеството и прочие. Тоест, излизане просто така на огромна тълпа, която отнякъде има плакати с изображение на руския президент и надписи «руски окупанти» едва ли се прави спонтанно ( все пак нали не са писани на ръка). Особено в ден когато е ясно, че предстои един от първите значителни контакти на политическо ниво.

Идеята е проста- да се организира такава провокация, че в медиите да се покажат анти-руски настроения в Грузия и да се повлияе на политическата обстановка в страна.

 

Грузинското вътрешно министерство нарече протестите край сградата на парламента на страната в центъра на Тбилиси опит за масов преврат. «Министерството на вътрешните работи ще даде подходяща оценка на опита за масов преврат и нахлуването в сградата на парламента», се казва в изявлението.

Важно е да се отбележи, че ситуацията възниква именно при първите проблясъци в затоплянето на отношенията между Русия и Грузия, а съвпадението с това, че нещата се случват в денят когато е Директната линия с Владимр Путин, е за подсилване на психологическия ефект. Тоест, вниманието в този ден на медиите е към Директната линия и това, което казва руският президент- сериозен информационен повод. 

Много журналисти отразяват мероприятието и Русия е на фокус. За това не е сложно, именно в този ден, когато в Грузия се случва важен междуправителствен контакт с руско участие да се организира провокация в края на деня, като целта е не само да попадне във всички медии като информационна бомба, но и да носи определена скандалност, да предизвика масови безредици. Всичко това свидетелства, че акцията с елементи на майдан, е била планирана и организирана предварително.

И по такъв начин, западните сили, които се намират в Грузия показват, че именно те решават каква политическа линия ще следва страната, а ако посмее да се отклони от нея ( например с укрепването на контакти с Русия) ще бъде наказана.

Резултатите от вчерашната «акция»- нощни безредици, сблъсъци с полицията, над 240 ранени около 100 от които хоспитализирани.

 

 

Продължаваме да следим темата в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;