Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили днес прекрати посещението си в Беларус и се завръща в Тбилиси, предаде ТАСС, като се позова на беларуски правителствен източник.

Зурабишили трябваше да има среща тази сутрин с беларуския премиер Сергей Румас. Президентката на Грузия пристигна в Беларус вчера. Имаше план тя да има среща и с беларуския президент Александър Лукашенко и с председателите на двете камари на беларуския парламент.

Вчера обаче в Тбилиси няколкостотин демонстранти се събраха при сградата на парламента. Те настояха за оставката на председателя на парламента. Протестиращите се опитаха да щурмуват сградата, но полицията разпръсна демонстрантите, като използва водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми. Арестувани бяха няколко десетки демонстранти, предаде ТАСС.


Съобщава се, че протестиращи са извършили погром и в офис на управляващата грузинска партия «Грузинска мечта — Демократична Грузия» на булевард «Руставели».
Според данни на местните власти пострадали в протестите са близо 70. Сред тях 39 са полицаи, а 30 са цивилни, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Според местна телевизия ранените са дори 100, допълва АП.


Към 5 сутринта демонстрантите както изглежда бяха напълно разпръснати, а полицията с бронирана техника патрулираше по централния булевард до парламента.

Протестът бе предизвикан от появата на руския парламентарист Сергей Гаврилов в сградата на парламента на Грузия, като част от делегатите на 26-ата сесия на Общото събрание на Международната асамблея на православието, провеждаща се там.

Гаврилов в качеството на председател на МАП откри заседанието на сесията. Опозиционни депутати се възмутиха от това, че той е говорил от креслото на председателя на парламента. Така се стигна до протест в пленарната зала и прекратяване на работата на генералната асамблея, а после и до протестите на улицата, предаде ТАСС.

Представители на управляващата грузинска партия казаха, че не са знаели, че Гаврилов ще открива заседанието на сесията и смятат, че е била допусната грешка в протокола.

Гаврилов подкрепи в миналото призивите за независимост на Абхазия и Южна Осетия в Грузия. Той е поддръжник на руския президент Владимир Путин.

Източник: Минск/Тбилиси

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;