Точно преди 27 години президентът на Русия Борис Елцин съобщи на конгреса в САЩ за «смъртта на комунистическия идол».

Американците се почувстваха идеологически монополисти, настъпи ерата на господството на САЩ. Днес светът влиза в постамериканска фаза, това разтревожи Щатите: под заплаха се оказа главното достижение на САЩ — либералният международен ред — за това пише “Россия 1”.

В момента Америка се връща на мястото си, счита политологът Яков Кедми.

Според него, голяма е грешката да се счита за победа това, което се случи преди 27 години. По-скоро това беше доказателство за проблеми във вътрешния режим на СССР, но САЩ по навик си присвоиха заслугите.

«Цялата мощ на САЩ се формира на базата на бедите по целия свят. Преди Първата световна война тази страна беше длъжник. През 19 век там заминаваха неудачниците — всички, които не успяха да намерят себе си в родината, неголяма част от тези, върху които имаше политичекси натиск. В Щатите се изработи порочна идеология, примитивен вариант на брутален капитализъм.

Това се превърна в нова религия: «няма друг бог, освен парите, и банката е неговият пророк».

Върху тази религия се гради американското общество. Демокрация и свобода има само за тези, които имат пари. А държавата не е длъжна да се грижи за своите граждани, тя не трябва да се намесва.

САЩ — това е карикатура на европейската култура», заяви Кедми в програмата «Вечер с Владимир Салавьов».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;