21 юни 2019-Нюз Фронт.

Бойци от терористичната организация «Ислямска държава» свалиха хеликоптер от френските въоръжени сили близо до границата между Мали и Нигер в Западна Африка.Това се съобщава от подконтролното на «Ислямска държава» издание «al-Naba».

 


Според публикуваната информация инцидентът е станал на 14 юни.
Той е потвърден във Франция, като там се уточнява обаче, че самолетът е извършил аварийно кацане в южната част на Малийския регион Липтако, където е била проведена военна операция съвместно с бойците от армията в Мали и в координация с нигерийските въоръжени сили.

Напоследък все повече подобни инциденти потвърждават усилването на терористичното присъствие в Африка.

Заслужава да се отбележи, че в последно време бойците многократно са извършвали нападения в различни страни на Африка.
Както вече беше съобщено от News Front, в края на май ислямистите щурмуваха позициите на въоръжените сили на Нигерия, и също придобиха значително количество огнестрелно оръжие.
В допълнение, нигерийските военни бяха нападнати в щата Борно на североизток в страната.
Джихадистите също атакуваха силите за сигурност на Камерун в района на базата „Балгарам“ и войските в Република Чад. Тези нападения доведоха до смъртта на поне петдесет войници.

Според анализа на Патрик Попел от Института «Суворов» във Виена, Демократична република Конго е в центъра на вниманието в политиката на дестабилизация на САЩ.

Сърцето на Африка е не само страна, богата на природни ресурси, но и много интересна от стратегическата си позиция

„Фактът, че в Конго вече се провеждат мероприятия на ИДИЛ говори за това, че съвсем скоро САЩ ще пусната големи «проекти» в сърцето на Африка»-смята експертът.

Страната, страдаща от гражданска война и епидемии, е идеалната основа за политиката на вмешателство на САЩ.
Попел предлага създаването на африкански отбранителен съюз, за да се гарантира независимостта на отделните държави в бъдеще, като смята за необходима ролята на Русия.

След намесата на САЩ в Украйна, в Сирия и Венецуела възниква въпросът коя страна ще стане следващата жертва на интересите на американския елит.

Ася Иванова- Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;