20 юни 2019-Нюз Фронт.

В столицата на Грузия пред сградата на парламента се провежда стихиен антируски митинг: причината за това стана фактът, че днешното заседание на 26-та Генерална сесия на Междупарламентарната асамблея на православието в Тбилиси бе открито от представителя на Комунистическата партия на Руската Федерация Сергей Гаврилов от трибуната на грузинския парламент. Последвалата гневна реакция от страна на грузинската опозиция е заради това, че по време на откриването руският депутат е седял на мястото на председателя на грузинския парламент.

 

Членовете на «Европейска Грузия» и «Обединено национално движение» прекъснаха заседанието на Междупарламентарната асамблея на православието, след което членовете на руската делегация се върнаха в хотел «Радисън» в центъра на Тбилиси.

Провалянето на сесията обаче не беше достатъчна за опозицията, която се възползва от момента: протестиращите около три часа продължаваха митинга пред сградата на хотела, като поискаха извинение от руския депутат, както и депортирането му от страната. Интересно как, успяват още преди това да подготвят плакати с различни надписи и снимки на руския президент? Спонтанно? По интуиция?

 

 

Руската делегация реши да напусне Грузия и депутатите от Държавната Дума на Руската Федерация, благодарение на охраната на криминалната и патрулна полиция, успяха да напуснат хотела. Но и това не беше достаъчно за организаторите на анти-руската акция, и на изпращане опитаха да залеят руските депутати с вода
Според грузинския опозиционен телевизионен канал Рустави 2 руските делегати са се качили на микробус, който отпътува за летище Тбилиси, откъдето ще пристигнат в Москва със следващия полет.

 

 

Протестиращите от своя страна се насочиха към сградата на грузинския парламент, за да се присъединят към митинга с искане за оставка на председателя на парламента на Грузия Ираклий Кобахидзе.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;