Из Съвместното изявление на главите на междуведомствените координационни щабове на Русия и Сирия Михаил Мизинцев и Хусейн Махлюф за проблемите, възпрепятставщи реализирането на инициативата за завръщането на бежанците, както и за бедстващото положение на жителите в лагерите за бежанци «Рукбан» и «Ел Хол»:

«Считаме, че единственото възможно решение на проблемите в бежанските лагери «Рукбан» и «Ел Хол», разположени на контролирана от САЩ територия в Сирия», е ликвидирането на лагерите. От страна на властите на Сирия е готово всичко за целта, нужна е само конструктивната позиция на американската страна.

Но САЩ и техните съюзници вместо реална помощ за възстановавянето на мирния живот в републиката продължават кампанията по дискредитирането на законната власт в Сирия. За целта те привличат различни НПО, тиражиращи материали с безпочвени обвинения към ръководството на САР за масово нарушение правата на бежанците, а също целенасочено противодействат на хуманитарните усилия на западните стани.

По такъв начин САЩ и техните съюзници лицемерно се опитват да намерят всякакви поводи, за да опавдаят своята пасивност и нежеланието си да окажат помощ на населението на Сирия, което остро се нуждае от помощ».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;