20 юни 2019-Нюз Фронт.

Британските изтребители и бомби се използват за убиване на цивилни в Йемен, заобикаляйки международното право, реши съдът. Предишният процес по този въпрос се проведе през 2017 година и призна законността на сделката с оръжията

Апелативният съд в Англия отмени решението на Върховния съд на Лондон, което забрани на защитниците на правата на човека да разгледат правните аспекти на доставката на оръжие за Саудитска Арабия, като реши, че министърът на външната търговия е длъжен да ги преразгледа с оглед на хуманитарните съображения.

 

Както следва от съдебните материали, обществената организация «Кампания срещу търговията с оръжие » (Campaign Against the Arms Trade, CAAT), обжалва пред Върховния съд на Лондон с искане за извършване на правна оценка на условията за издаване на лицензи за износ на оръжейни доставки за Саудитска Арабия за използване в войната на страната в Йемен. Въпреки това, през юли 2017 година искането на организацията беше отхвърлено и съответните решения на властите бяха признати за легитимни, срещу които CAAT подава жалба.
След като разгледа аргументите на страните, апелативният съд отмени решението на съда в Лондон и извърши правен анализ на условията за издаване на лицензии за износ.

Въпреки това, решението на апелативния съд не означава незабавно спиране на лиценза за износ на оръжие за Саудитска Арабия, но пък това задължава органите на Обединеното кралство да анализират условията за тяхното предоставяне в миналото и да оценят възможните бъдещи рискове въз основа на резултатите от този анализ.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;