Държавното посещение на китайския президент Си Дзинпин в Пхенян издига отношенията на Китай и КНДР на ново ниво. Това заяви председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун, съобщава ТАСС, предаде News.bg.

«Нашата партия и правителство са твърдо решени да заздравят приятелски отношения с Китай и да ги изведат на по-високо ниво», цитира Корейската централна телеграфна агенция.

Отбелязва се, че посещението на китайския президент е нов крайъгълен камък в историята на отношенията между двете страни.

Коментирайки посещението на китайския лидер, вестникът «Минчжу Чосон» отбелязва, че по време на предишните четири срещи, Ким Чен Ун и Си Дзинпин са изградили «специално партньорство«.

Си Дзинпин пристигна в Пхенян със специален полет в четвъртък сутрин начело на представителна правителствена делегация. Посещението в КНДР е посветено на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

«Другарят Си Дзинпин е на посещение … в лицето на решаващи и тежки задачи, дължащи се на сложни международни отношения, което ясно показва, че китайската партия и правителството поставят голямо значение на приятелството», пише официалният вестник на КНДР «Родонг Синмун».

Си Дзинпин, съпругата му и висши китайски служители са посрещнати с почести и голяма церемония. Около 10 000 души стояха в тесни формации, размахвайки цветя и скандирайки лозунги, за да посрещнат Си, според «Синхуа», цитирана от АП

В коментар от «Синхуа» се съобщава, че Китай може да играе уникална и конструктивна роля в прекъсването на цикъла на недоверие между Северна Корея и САЩ, за да могат да изработят пътна карта за постигане на ядрено разоръжаване. САЩ настояват Северна Корея да се откаже от развитието на ядрените си оръжия, преди да бъдат премахнати международните санкции.

«Синхуа» допълва, че и двете страни «трябва да имат разумни очаквания и да се въздържат от налагане на едностранни и нереалистични изисквания».

Бивш севернокорейски дипломат, който се оттегли през 2016 г., заяви, че Ким иска от Си да предаде съобщение на Доналд Тръмп, когато двамата се срещнат на Г-20 в Япония.

На церемонията по посрещането на летището може да се види знаме на което пише:

«Да живее нерушимото приятелство и единство, създадено с кръв», пише Синхуа.

Двете страни воюваха заедно в Корейската война през 1950-53 г. срещу САЩ, Южна Корея и техните съюзници, но през последните години имаше неразбирателство, особено за стремежа на КНДР за ядрени оръжия.

От летището на Пхенян до града, хора размахват знамена и цветя и скандират «Да живее приятелството между Китай и КНДР«.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;