20 юни 2019-Нюз Фронт.

Избухването на «спонтанен» митинг  с анти-руски лозунги в столицата на Грузия издаде западните намерения да се повлияе в негативна посока на руско-гризунските отношения. Разбира се, че такава масова «акция» се подготвя много по-рано, дори ако съдим по огромното количество плакати отпечатани в печатница-нали все пак някой трябва да ги поръча, преди това да се помислят надписите и посланията, количеството и прочие. Тоест, излизане просто така на огромна тълпа, която отнякъде има плакати с изображение на руския президент и надписи «руски окупанти» едва ли се прави спонтанно ( все пак нали не са писани на ръка). Особено в ден когато е ясно, че предстои един от първите значителни контакти на политическо ниво.

Идеята е проста- да се организира такава провокация, че в медиите да се покажат анти-руски настроения в Грузия и да се повлияе на политическата обстановка в страна.

 

 

Формално, схемата е просто и достатъчно очевидна- поводът за «гнева» на протестиращите е това, че по време на откриване на заседанието на 26-та Генерална сесия на Междупарламентарната асамблея на православието в Тбилиси, представителят на руската делегация седнал в креслото на председателя на парламента на Грузия.

Членовете на «Европейска Грузия» и «Обединено национално движение» прекъсват заседанието на Междупарламентарната асамблея на православието, след което членовете на руската делегация се връщат в хотел «Радисън» в центъра на Тбилиси.

Опозицията праща тълпата пред хотела, руската делегация взема решение да си тръгне и се отправя към летището.

Но протестът продължава вече пред парламента с искане за оставка и се стига до сблъсъци с полицията, благодарение на няколко групички провокатори, пръснати из тълпата, която нараства до около 7 хиляди души. Ситуацията е достатъчно разгорещена за да пристигне на място и вътрешния министър на страната Георгий Гахария, който нарича случващото се » щурм на дутжавни институции» и заявява, че ще подаде оставка, ако се наложи.

Всички признаци на технологиите на майдана са налице, просто е изпълнението е недодялоно и грубо. Западът показва, че си има свои планове за Грузия и те са насочени срещу Русия…

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;