Руските зенитни ракетни комплекси (ЗРК) С-400 притежават значително предимство в сравнение с аналозите от САЩ и НАТО като средство за борба в икономическата война, пише National Interest.

На първо място, едно от достойствата на С-400 се счита печалбата от тяхната продажба в Китай, Индия, Турция, Саудитска Арабия и Катар, която снижава негативния ефект от санкциите и създава база за по-нататъшна модернизация на руското въоръжение.

Нещо повече, С-400 дава на Русия престиж и висок световен статус и й позволява да укрепва отбранителните връзки с други страни, в това число с Китай.

Както отбелязват от изданието, това е свързано с необходимостта да се организира обучение на военнослужещи и технически персонал от други държави, които планират да използват руските системи.

Освен това, според авторите на статията, С-400 позволява на Русия да участва в «хибридната война».

Като пример се дава сделката между Русия и Турция за закупуването на С-400, която вече довела до «огромен разкол в алианса» и в случай на окончателното потвърждение ще се превърне във «важна победа» за Москва.

По-рано в САЩ заявиха за готовност да обсъдят с Турция компенсация при вероятния отказ на Анкара от сделката с Москва за закупуваето на С-400.

СМИ също съобщиха за плановете на администрацията на президента на САЩ Доналд Тъмп да въведе през юли санкции срещу Турция в случай на закупуването на С-400.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;