Американският генерал Уесли Кларк, който командваше бомбардировките над Сърбия през 1999 година, предупреди албанските сепаратисти в Прищина, че ги очаква открит конфликт с Русия заради ситуацията със сърбите в Косово.

Както пише сръбското издание Informer, Кларк е предупредил албанците, че Русия е готова открито да подкрепи Сърбия в случай на въоръжен конфликт с Косово.

Главата на руската държва «просто очаква своя шанс», предупредил НАТО-овският генерал.

Американският военачалник традиционно прехвърля отговорността за кризисната ситуация от болната на здравата глава, обвинявайки в дестабилизация на обстановката именно Русия, а не контролираната от САЩ сепаратистка върхушка в Косово, която вкара в блокада сръбските анклави и извъши там наказателни полицейски акции, а също има претенции към земи на Сърбия.

«Това е криза, която очаква своя момент, тя ще започне, когато на Путин му е нужно това. Той просто очаква своя шанс. Вероятно тук, в Косово, а вероятно в Украйна, вероятно в Балтика», заяви генерал Кларк в интервю за прищинското издание РТК.

Коментрайки това твърдение, бившият подполковник от сръбската Контраразузнавателна служба Любан Каран заяви, че американският генерал прилага стари пропагандни трикове.

«Кларк този път предварително амнистира тези, които постоянно провокират конфликт, това са неговите близки партьнори от Прищина.

Ясно е, че Кларк намеква, че Сърбия може да започне война с подкрепата на Русия.

Но именно американците опавдават присъствието си във военната база Бондстил в Косово, твърдейки, че руснаците само чакат момента да попаднат в Косово.

От всичко това е вярно само следното: руснаците вероятно ще предоставят цялата необходима помощ в подкрепа на Сърбия, ако албанците започнат нова война с нея. И това е напълно ясно на този генерал», подчертава Каран.

Милислав Паич, президент на Сръбската външнополитическа общност, казва, че изявлението на Кларк е класическа манипулация.

«Пред лицето на ежедневните провокативни изявления и действия на Харадинай, Тачи, Васели и други, включително нападението на Спецназа ROSU в северно Косово, за да предизвикат Сърбия, изявлението на Кларк е израз на лицемеие и опит да се прехвърли отговорността за възможната ескалация на насилието от болната на здравата глава», каза експертът.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;