Украинското военно ръководство няма намерение да се отказва от гражданската война в Донбас.

Това сподели старши лейтенантът от Народната милиция от Донецката народна репубилка Александър Матюшин («Варяг»).

ПОДГОТОВКА НА ПРОВОКАЦИЯ

Въоръжените сили на Украйна подготвят провокации, които целят срив на новото споразумение за примирие в Донбас. Това съобщиха от отбранителното ведомство на ДНР.

Съобщава се, че ВСУ планират да обстрелят собствените си позиции в контролирания от Киев район Авдеевка, а също по гражданската инфраструктура в най-близките населени места. Отговорността за обстрелите ще бъде прехвърлена от украинските военни традиционно върху армията на ДНР.

«В рамките на дадената провокация активно ще бъдат привлечени украински СМИ, снимачни групи, които вече са оборудвани», гласи част от съобщението.

От Народната милиция на ДНР добавиха, че след извършването на въоръжената провокация ще бъдат подготвени фалшиви репортажи за загубите сред украинските военни, сред мирните жители, а също репортажи за разрушени домове.

ПРОВОКАЦИЯТА НЯМА ДА ОСТАНЕ БЕЗ ОТГОВОР

Както отбеляза Александър Матюшин, независимо от всички надежди, които се възлагаха на новия президент на Украйна Владимир Зеленски, реалността показва, че украинските военни нямат намерение да спират бойните действия срещу ДНР и ЛНР. Независимо от мирните демарши и изявленията на Киев по време на последната среща в рамките на «Минск», украинските военни демонстрират своето неподчинение на новия президент. На тях им е нужна война.

«Що се отнася да провокация от такъв мащаб, за който заявиха от УНМ на ДНР, то нееднократно съм наблюдавал множество случаи, при които т.нар. доброволчески батальони са обстрелвали позиции на ВСУ с миномети и бронирана техника.

Затова не е изключено за провеждането на подобен род провокация да бъдат привлечени бойци от «Десен сектор» и «Азов», които не се подчиняваха на предишния президент, а да не говорим за настоящия», поясни офицерът от армията на ДНР.

Матюшин обеща, че ако украинската провокация стане повод за началото на бойни действия, то ВСУ и доброволческите батальони ще се окажат в «Авдеевски котел».

«Явно украинските военни са забравили какъв е ужасът от «котела». Ще ни се наложи да им припомним», завърши Матюшин.

Киевските власти през април 2014 година започнаха бойна операция срещу Донецката и Луганската народни републики, които обявиха независимост след държавния преврат в страната през февруари същата година.

Опитват се да регулират гражданския конфликт чрез минската площадка в рамките на срещи на контактната група, но Киев систематично нарушава поетите ангажименти.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;