19 юни 2019-Нюз Фронт.

Когато става въпрос за някакъв вид демарши от политическо естество, за тяхното разбиране е важно да се обърне внимание на това, кога е била предприета дадена стъпка.

Ще разгледаме ситуацията на примера на свежите информационни спекулации по темата с катастрофата на пътнически самолет в небето над Донбас преди пет години. Версията на Съвместната следсвена група не предизвиква удивление.

В нея за пореден път се опитват да припишат винта на Русия. Не е трудно да бъдат открити подробности, но, както вече споменахме, много по-интересен е фонът на който се разгръща тази информационна кампания.

 

Преди всичко измина повече от половин година от момента, в който беше обнародван опустошителният доклад на руското министерство на отбраната за ракетата, пусната по Боинга.
Накратко, през септември миналата година Москва демонстрира архивни документи, които показват, че боеприпасите за системата ЗРК «Бук», чийто сериен номер беше предоставен в Холандия, още преди 30 години е бил прехвърлен в една от военните части на тогавашния УССР, където и остава след разпадането на Съветския съюз. В продължение на девет месеца, всичко това, разбира се, вече е забравено, което означава, че може да се продължи поддържането на старата линия.

Наистина, къде по-важно става политическото разиграване в Украйна. Съвсем скоро там предстоят парламентарни избори, и силите, които са за нормализиране на отношенията с Русия, ако се съди по рейтингите могат да станат втори по количество места в Радата.
Някъде на хоризонта се очертава перспективата за преговори между Владимир Путин и Владимир Зеленски. Освен това все повече се обсъжда темата за прекратяване на войната в Донбас. Казано по-просто, политическите тенденции рискуват да разгърнат в Украйна про-руско направление, което, разбира се, не може да бъде допуснато от Вашингтон.

По такъв начин, старата и проверена тема с крушението на малайзийски самолет отново „оживява”, за да насърчи русофобската политика, по-специално в Украйна.

Евгений Гаман, специално за News Front

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;