Румен Радев поздрави и наблюдава учението на НАТО в «Ново село»

Президентът Румен Радев наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби «Ответен удар-2019 г.» на учебния полигон «Ново село». Върховният главнокомандващ на въоръжените сили у нас прие тържествения строй и поздрави участниците в учението.

Румен Радев поздрави и наблюдава учението на НАТО в "Ново село"
Гостите наблюдават динамичен показ на съвместни действия на многонационалния усилен батальон. Демонстрацията включва отработването на различни тактически бойни действия от усилен механизиран батальон от три механизирани роти от военнослужещи от България, Северна Македония и Албания с осигурена авиационна поддръжка от щурмови самолети СУ-25К и двойка въртолети «Апачи».

Ще бъде представена и авиомедицинска евакуация с въртолет «Кугър». След демонстрацията ще бъде представен статичен показ на бойна техника, а накрая на участниците ще бъдат връчени сертификати.

Румен Радев поздрави и наблюдава учението на НАТО в "Ново село"

Националното тактическо учение с бойни стрелби «Ответен удар 2019» започна на 7 юни тази година. В него участват над 600 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили на Българската армия.

Те са от състава на 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти и авиобаза «Крумово».

В учението са включени също една механизирана рота от Сухопътните сили на САЩ, един пехотен взвод от Албания, пехотен взвод от Северна Македония и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция.

Взаимодействието на участващите военни формирования в изпълнението на задачи, характерни за съвместна отбранителна операция, наблюдават още началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, генерал-адютантът на Националната гвардия на щата Масачузетс генерал-майор Гари Кийф, началникът на Генералния щаб на армията на Северна Македония генерал-лейтенант Васко Гурчиновски и началникът на Главния щаб на Сухопътните войски на Гърция генерал-лейтенант Георгиос Камбас.

Учението има за цел усъвършенстване на оперативните способности и постигане на съвместимост на войските на национално и съюзническо ниво при отбранителни операции в зоната за сигурност.

Източник: п.Ново село

Коментари:

Зареждане ...